+++ LoVe yOu sO mUcH sAyAnG +++

Monday, 11 April 2011

Diari 36 Minggu Kehamilan

09 Disember 2010

Waktu ni ade appointment kat Hospital Serdang. Kena jumpa doktor pakar, coz mcm ade yang tak kena ngan baby dalam perut ni... Itulah yang doktor kat klinik cakap... sok ikutkan je la... Lama gak tunggu giliran untuk di check...Tp sbb baby, mama tunggu je la... Sementara menunggu...cam biasalah... Rutin mingguan mama...kena timbang berat badan n check air kencing.. Everything O.K. :)) Sampai nombor giliran mama,startla doktor mengecheck mama...Macam-macam doktor briefing kat mama... Pastu mama dibawa ke bilik khas,untuk scan perut... Nak tengok apa baby mama buat kat dalam tuh.. Alhamdulillah...doktor cakap semuanya ok.. Cuma baby mama kecik n air ketuban mama semakin kurang... Tapi dalam pada ok tu... Ada yang xmenyedapkan hati mama dan papa... Coz doktor cakap tengok pada mata kasar... Baby cukup sifat...sebaliknya,doktor sendiri xtau.. Sbb baby mama kecik xsepadan ngan tempoh 36 mggu kandungan mama... Saat ni...air mata mama dah mengalir... Nasib ade papa yg jd penguat semangat mama...Papa kata,semuanya ketentuan Allah... Terima je seadanya bila anak mama dh lahir nanti... Sesudah check up, di scan n di briefing... doktor benarkan mama balik... Tapi kemungkinan mama kena admit kat wad dlm masa t'dekat...Waktu tu,mama redha je...

12 Disember 2010

9.00 am

Tanda-tanda untuk bersalin dah ade pada mama... Tapi,mama still xsakit lg. Darah dah kuar sikit2..Waktu 2 mama dah ade kat hospital... Doktor check bukaan rahim.. Erm,doktor kata baru buka 1cm...

Mama diinduce untuk percepatkan bukaan rahim... Pastu mama kena rehat kat dalam wad... Sembang2 ngn papa untuk hilangkan rasa takut... Selepas 2jam diinduce...mama rs sakit dibahagian abdomen.. Sakit datang sekejap2..4jam pastu,sakit datang 5minit sekali.. Waktu tu mcm dh xtahan nkk rasa sakit tue.. Mama suh papa panggilkan doktor... Skali lagi doktor check bukaan rahim...

6.00 pm

Erm...baru buka 3cm.. Doktor suruh nurse bawa mama ke wad bersalin.. Seram sejuk...hanya Tuhan je yang tau perasaan mama waktu tu.. Dah masuk wad bersalin,nurse pecahkan air ketuban mama.. Sakit waktu tu makin bertambah. Ditambah plak dengan ubat tambah sakit untuk mempercepatkn bukaan rahim.. Mama hanya mampu bertahan. Tapi dalam pada sakit tu... nasib baik papa ade.. tak la mama dok sorang2 tahan sakit ni.. Bukan pe,nurse yg b'tugas tu kata mama kena tunggu sekurang2nya 10 jam untuk melahirkan.. Setiap 2 3 minit sakit menyerang,rs cam tak mampu nak harungi sakit selama 10 jam.. Waktu tu papa pn dh risau coz jap2 mama sakit.. Papa genggam erat tangan mama...legalah sikit sakit mama ni coz papa ade disisi...

11.10 pm

Mama rs bertambah-tambah sakit...Rasa macam ade sesuatu nak kuar. Mama suh papa tekan button untuk panggil nurse n doktor. Xsempat nurse nk tgk bukaan rahim,kepala baby dh nampak sikit. Time tu doktor pn dtg...doktor anggarkan ms mama untuk melahirkan dh tiba.. Hanya dengan 5cm bukaan rahim,mama dah dapat kuarkan anak mama.. Lega rasanya bila semuanya selamat... Dan time ni la mama dapat tau anak mama GIRL... :D Anak mama lahir awal dari tarikh yang dijangkakan. Awal 4 bulan dari tarikh yang sepatutnya iaitu 06 Januari 2011... So anak mama dikategorikan sebagai 'kelahiran pramatang' sebab dilahirkan pada minggu ke 36. Apapun syukur Alhamdulillah...atas anugerah yang diberikan.

13 Disember 2010

Kul 1.10 pagi,baru mama diturunkan ke wad biasa semula. Sakit jahitan masih terasa.. Walaupun sonok dah dpt baby tp mama still xdapat tengok anak mama. Sebab anak mama ade kat NICU. Sedihla.. xsabar nak kiss anak mama. Dalam sedih-sedih tu,mama lena gak sbb dah penat meneran td.. ha3.. Kul 12.30tgh hari,waktu melawat..papa dtg n bawa mama g turun bawah tmpat anak mama duk.. Ya Allah..1st time mama rasa happy tersangat2 coz dapat tgk zuriat mama.. Menitis air mata kegembiraan mama waktu tu… Anak mama dah ade dlm dakapan mama… Cuma yang tak bestnya anak mama kena tinggal kat hospital untuk beberapa hari lagi sampailah berat badan anak mama naik pada 1.80 kg. Yang mama lak mulai hr ni dh leh kuar hospital. Mana best balik umah sedangkan anak mama kat sini. So mama ambik keputusan untuk balik umah sehari untuk rehatkan badan then datang semula dok hospital jaga anak mama...

14 Disember 2010 – 16 Disember 2010

Rutin harian jaga anak mama..menyusukan anak mama… Bilalah nak naik 1.80 kg ni.. Camna nak bagi anak mama susu, anak mama asyik tido je.. Ptg ni doctor nak timbang berat anak mama. Kalau anak mama berat ok.. boleh la kt balik.. Tunggu punya tunggu… berat anak mama still 1.78 kg…

17 Disember 2010

Pagi ni doctor check berat anak mama lagi… Alhamdulillah…anak mama dah leh kuar pg ni.. Tapi sbb papa keje,mama kenalah tunggu waktu rest papa nanti baru kt leh balik.

NUR AINAA QALEESYA BINTI MOHD. FADZLI

TARIKH : 12 DISEMBER 2011

MASA : 11.20 P.M.

No comments:

Post a Comment